Vodni filtri v kuhinji, kopalnici | Filtriranje in čiščenje vode
Čiščenje pitne vode poteka na osnovi adsorpcije (vezave) onesnaževalcev na površini aktivnega oglja. Tako je za učinkovito odstranjevanje onesnaževalcev iz vode bolj kot finost (mikroni) pomembna kakovost (aktivna površina), vrsta in količina aktivnega oglja.
Za odstranitev onesnaževalcev na mehanski način je potrebna finost filtracije 0,0001 mikrona (0,1 nanometra). Tako finost filtracije zagotavlja
reverzna osmoza. Ker pa je pretok čiste vode pri reverzni osmozi majhen, se čista voda zbira v namenskem zbiralniku.
Ker samo aktivno oglje z adsorpcijo ne odstrani težkih kovin se aktivnemu oglju za ta namen doda zeolit ali patentiran filtrirni medij KDF® 55.
Za odstranitev bakterij iz vode je potrebna finost filtracije 0,15 mikrona. Tako finost filtracije zagotavljajo filtri, ki poleg aktivnega oglja vsebujejo še kapilarno membrano z absolutno 0,15 mikronsko filtracijo (izvedba Ster-O-Tap® 0,15 mcr). Še finejšo filtracijo zagotavljajo filtri, ki poleg aktivnega oglja vsebujejo še kapilarno membrano z absolutno 0,02 mikronsko filtracijo (izvedba Ster-O-Tap® 0,02 mcr). Slednji poleg bakterij odstranijo tudi viruse.
Kljub temu, da aktivno oglje samo ali v kombinaciji z zgoraj navedenimi filtrirnimi mediji iz pitne vode učinkovito odstranijo klor in širok spekter onesnaževalcev pri tem ne odstranijo koristnih mineralov kalcija in magnezija.